4 vägar till färdiglagade matlådor

Färdiglagade matlådor och praktiskt och tidsbesparande men det kan även kännas som ett nödvändigt ont. Att planera, handla och laga tar förstås tid men det finns faktiskt andra alternativ än att laga själv – läs mer om dessa här.

Laga maten själv

Det alternativ som kanske dom allra flesta använder sig av när det kommer till matlådor är troligen att laga maten själv. Resterna från middagen blir en perfekt matlåda men en del ägnar sig även åt storkok för att kunna ha färdiglagade matlådor med sig på jobbet. Det finns många rätter som passar bra att värma på dagen efter och dessutom många som fungerar utmärkt att förvara i frysen – till exempel:

  • Lasagne
  • Pajer
  • Gratänger
  • Grytor

Rätter med potatis passar som ”dagen-efter-låda” men är däremot ingen höjdare att frysa in. Pasta och ris brukar fungera hyfsat även upptinat men ett tips är att frysa till exempel köttfärssås utan tillbehör, och sedan lägga till det efter att rätten har tinats upp.

Att laga maten själv är förstås det billigaste alternativet men ibland finns varken tid eller ork och då finns även andra alternativ att ta till.

Köp i mataffären

Många mataffärer med eget kök säljer färdiglagade matlådor som bara behöver värmas på och det brukar ofta finnas ett par rätter att välja bland – alltifrån husmanskost till sallader. Priserna varierar beroende på rätt och innehåll men ett ungefärligt pris är ca 60–90 kr.

Köp från restaurang

Det finns även en del restauranger som säljer matlådor av mat som blivit över. Möjligen är detta ett lite dyrare alternativ än att köpa lådor i mataffären men kanske innehåller dom även lite lyxigare mat. Ett bra alternativ för den som vill unna sig extra god mat till veckans jobbluncher!

Prenumerera på färdiglagade matlådor

Det sista alternativet, som många kanske inte känner till, är att det faktiskt går att prenumerera på färdiglagade matlådor. Ett av företagen som erbjuder detta har bland annat helt vanlig mat innehållandes dom flesta typer av näringsämnen, vegansk mat, mat fördelad i portioner som innehåller ca 500 kalorier samt rätter med lite kolhydrater.

Hos detta företag går det att prenumerera på färdiglagade matlådor veckovis och det går att själv bestämma hur många lådor som önskas per vecka. I samband med beställningen går det även att kryssa i eventuella allergier.

Viktminskning med LCHF

LCHF är en diet, men också en livsstil, som framgångsrikt har använts för att gå ner i vikt. Fördelen med LCHF som viktminskningsmetod är att viktminskningen är långsam och jämn och att det sedan är enkelt att hålla den nya vikten. Viktminskningen blir därmed mer bestående än med många andra viktminskningsmetoder.

Vad är LCHF?

LCHF står för Low Carbs High Fat, vilket på svenska blir ”lite kolhydrater och mycket fett”. Som namnet antyder är det således en metod där man försöker undvika kolhydrater så långt det går och istället äter man mycket fett och protein, vilket håller en mätt länge och gör att såväl hunger som sötsug minskar. På så sätt är det också enklare att gå ner i vikt, genom att man håller sig mätt länge så behöver man inte småäta och om man inte har ett sötsug så är det också lättare att man håller sig undan från sådant som är onyttigt.

Hur fungerar LCHF?

Nyttig fruktKolhydrater är det som oftast gör en tjock. Genom att undvika kolhydrater tvingar man kroppen att istället använda kroppsfettet som energikälla. Det är dock viktigt att man äter mycket nyttiga fetter och protein istället för kolhydraterna, eftersom man då ställer om kroppen så att den bildar glukos av fettet och proteinet istället för att bilda glukos av kolhydrater som den annars vanligen gör. När man ställt om kroppen så att den lever på fett istället för på kolhydrater så kallas det att kroppen är i ketos. Det rekommenderas att av den dagliga mängden mat som man äter ska ca 75-80 procent komma från fett, 10-20 procent från protein och 5-10 procent från kolhydrater. Många tror att man ska undvika kolhydrater helt, men det behöver man inte, man kan äta omkring 20 gram kolhydrater per dag utan problem. Helst bör man då välja de nyttigare kolhydraterna, de långsamma kolhydraterna som man håller sig mätt länge på, det vill säga exempelvis bönor, linser, quinoa eller fullkornspasta före vanlig pasta.

Vad kan man äta?

Grunden i LCHF är att man ska undvika kolhydrater och annan stärkelserik mat. Det innebär exempelvis pasta, potatis, bröd, rotfrukter, godis, chips, frukt och ris. Man bör också undvika alla lightprodukter samt halvfabrikat. Istället så ska man äta kött, fisk, ägg, grönsaker som växt ovan jord samt naturliga fetter. Man behöver inte räkna några kalorier eller koncentrera sig på att bara äta en viss mängd mat utan man får äta tills man är mätt helt enkelt.

Fördelarna med LCHF-kost

LCHF är en bra viktminskningsmetod, men det finns också många andra hälsofördelar med att äta enligt LCHF. Studier har visat att man får mindre risk för karies, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom har LCHF-kosten visat sig vara bra för blodtryck, blodsocker och kolesterolvärden. Lägg dessutom till att man får ett mer stabilt blodsocker, vilket gör att ens humör blir stabilare och jämnare. Under de första dagarna som man äter enligt LCHF efter att tidigare ätit mycket kolhydrater så sker en omställningsperiod. Det kan liknas med sockeravgiftning och under dessa dagar kan man få besvär med exempelvis huvudvärk, trötthet, yrsel och irritabilitet, men dessa besvär går snabbt över.

Här finns recept och tips för bättre kost. Denna artikel riktar in sig till höstens råvaror, men flera av dessa går att använda hela året.

Hitta formen

Har man precis börjat träna kanske man ännu inte riktigt hittat sin träningsform, sätt upp mål vad du vill göra med din träning och utgå ifrån den. Vill du gå ner i vikt, planera din träningsform. Spinning, löpning en rad klasser i kombination med lagom mycket styrketräning ger ett snabbt och effektivt resultat. Det finns alltid många att fråga och en rad sidor att läsa, inte minst yours truly – ColesseumGym!