4 vägar till färdiglagade matlådor

Färdiglagade matlådor och praktiskt och tidsbesparande men det kan även kännas som ett nödvändigt ont. Att planera, handla och laga tar förstås tid men det finns faktiskt andra alternativ än att laga själv – läs mer om dessa här.

Laga maten själv

Det alternativ som kanske dom allra flesta använder sig av när det kommer till matlådor är troligen att laga maten själv. Resterna från middagen blir en perfekt matlåda men en del ägnar sig även åt storkok för att kunna ha färdiglagade matlådor med sig på jobbet. Det finns många rätter som passar bra att värma på dagen efter och dessutom många som fungerar utmärkt att förvara i frysen – till exempel:

  • Lasagne
  • Pajer
  • Gratänger
  • Grytor

Rätter med potatis passar som ”dagen-efter-låda” men är däremot ingen höjdare att frysa in. Pasta och ris brukar fungera hyfsat även upptinat men ett tips är att frysa till exempel köttfärssås utan tillbehör, och sedan lägga till det efter att rätten har tinats upp.

Att laga maten själv är förstås det billigaste alternativet men ibland finns varken tid eller ork och då finns även andra alternativ att ta till.

Köp i mataffären

Många mataffärer med eget kök säljer färdiglagade matlådor som bara behöver värmas på och det brukar ofta finnas ett par rätter att välja bland – alltifrån husmanskost till sallader. Priserna varierar beroende på rätt och innehåll men ett ungefärligt pris är ca 60–90 kr.

Köp från restaurang

Det finns även en del restauranger som säljer matlådor av mat som blivit över. Möjligen är detta ett lite dyrare alternativ än att köpa lådor i mataffären men kanske innehåller dom även lite lyxigare mat. Ett bra alternativ för den som vill unna sig extra god mat till veckans jobbluncher!

Prenumerera på färdiglagade matlådor

Det sista alternativet, som många kanske inte känner till, är att det faktiskt går att prenumerera på färdiglagade matlådor. Ett av företagen som erbjuder detta har bland annat helt vanlig mat innehållandes dom flesta typer av näringsämnen, vegansk mat, mat fördelad i portioner som innehåller ca 500 kalorier samt rätter med lite kolhydrater.

Hos detta företag går det att prenumerera på färdiglagade matlådor veckovis och det går att själv bestämma hur många lådor som önskas per vecka. I samband med beställningen går det även att kryssa i eventuella allergier.